Tip na výlet s návštěvou hory Kozákov (Horní Pojizeří)

Posted on

Semily – Komárov – Kozákov – Záhoří – Krkavčí skála – Semily, 16 km 

Od rozcestníku na semilském náměstí se můžeme pustit po žluté značce silnicí do Chuchelny, dále polní cestou do Komárova a po ní vyjdeme až na Kozákov. 

My se ale z křižovatky turistických značek vydáme po zelené značce a za železničním přejezdem odbočíme doleva. Vystoupáme až k lavičce Na Rovném, odkud je krásný výhled do krajiny a kde si můžeme po trochu náročnějším výstupu odpočinout. Po krátkém asfaltovém úseku, kdy sejdeme k Palučinskému potoku, pokračujeme jeho údolím až na Komárov, kde se sbíhá více turistických cest. Pokračujeme stále po zelené, která nás zhruba po jednom kilometru dovede až na vrchol Kozákova.

K výletům jsou nejvhodnější dny s dobrou viditelností, protože za jasného počasí můžete z rozhledny na vrcholu zhlédnout až čtvrtinu Čech. Z ochozu čtyřicetimetrové věže je nádherný kruhovitý výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Orlické hory a Český ráj.

Turisticky zajímavý je ale nejen vrchol hory, ale i další místa na svazích. K těm patří například skalní bradlo Drábovna, která prý ve středověku sloužila jako strážní hláska, dále zpřístupněné pseudokrasové jeskyně a Kudrnáčova pec nebo studánka Radostná. 

V Riegrově turistické chatě se můžete po 6,5 kilometrech posilnit před další cestou. Záleží jen na vás, po které trase se vydáte. Zde jsou tři možnosti: 

– Z vrcholu půjdeme po modré značce směrem k Záhoří a ta nás dovede až na Krkavčí skálu. Nenápadná vyhlídka nedaleko silnice ze Semil do Železného Brodu je zčásti před turisty ukryta, ač si návštěvu jistě zaslouží. Odměnou je nevšední pohled do hlubokého údolí Jizery s Reigrovou stezkou na protějším svahu. Žlutá značka nás po 16 km dlouhém výletu dovede zpět do Semil.

– Velmi využívanou trasou z Kozákova je červeně značená Zlatá stezka Českého ráje vedoucí přes Hamštejnský hřeben do Koberov. U Besedic projdeme skalním městem Kalich a po příjemných pískovcových cestách nás stezka dovede až na Malou Skálu. Ke zpáteční cestě domů můžeme použít vlak. 

– Další variantou je červená značka, tentokrát přes pozoruhodnou Drábovnu, okolo Kudrnáčovy pece a Měsíčního údolí do Vesce. Malebnou kulisou Klokočských skal s romantickou zříceninou hradu Rotštejn dojdeme až do Turnova. Na cestu zpět nám mohou posloužit opět České dráhy. 

Převzato z informačního letáku vydaného informačním střediskem Semily.