Pěšky – Valdštejn, Kozlov

Posted on

Doporučená trasa z Turnova do Příšovic
Trasa č. 1
Turnov, náměstí – červená – Turnov, zastávka ČD (1 km) – červená – Hlavatice (3 km) – červená – Valdštejn – hrad (4 km) – červená – rozcestí u Kavčin (4,5 km) – modrá – Jirošův (Kopicův) statek (6 km) – modrá – Kacanovy (7 km) – modrá a zelená cyklotrasa – hotel Králíček (7,5 km) – žlutá – Kozlov (9,5 km) – zříceniny hradu – žlutá – Všeň (11,5 km) – žlutá – Příšovice, písečáky (13,5 km) – žlutá – Příšovice, zastávka ČD (15 km).

Doporučený okruh od hotelu Králíček
Trasa okruhu č. 2
Kacanovy, hotel Králíček – žlutá – Kozlov (2 km) – zříceniny hradu – žlutá – Všeň (4 km) – zelená cyklotrasa – Kacanovy, hotel Králíček (7,5 km).

 

Turistické zajímavosti:
Hlavatice
Osamělá skála nad Turnovem opatřená schodištěm a vyhlídkovou plošinou. Rozhled na Turnov, Maloskalsko, Jizerské hory, Ještědský hřbet, Ralsko a Bezděz.

Hruboskalsko
Přírodní rezervace se skalním městem (nazývaným horolezci Skalák). Pro Hruboskalské skalní město jsou charakteristické impozantní skalní věže dosahující výšky až 55 m. Nachází se zde četné vyhlídky, skalní rozsedliny a velké bohatství tvarů zvětrávání skal. Dělí se na Dračí skály a Zámeckou rokli, Kapelníka, Maják a Údolíčka.

Jirošův (Kopicův) statek
Jedna z nejznámějších staveb lidové architektury v Českém ráji. Stavba je doplněna nádhernou lidovou plastikou sv. Jiří z roku 1817 a mnoha skalními reliéfy lidového umělce, sochaře – samouka Vojtěcha Kopice.

Kozlov
Zbytky gotického hrádku. Podkovovitý půdorys, zbytky hradeb a příkopů. Raisova vyhlídka na město Turnov.

Příšovice
Stavby lidové architektury pojizerského typu (Bičíkův a Holanův statek).

Turnov
Město založeno kolem roku 1250 sloučením vsí Turnova a Hruštice. Od 16. století tradice kamenářství a od 18. století výroba skelné kompozice. Šperkařská škola založena roku 1884. Původní gotický kostel sv. Mikuláše z poloviny 14. století byl zbarokizován roku 1722. Barokní klášterní kostel sv. Františka z Assisi z let 1651 – 55 byl empírově upraven roku 1822. Hřbitovní kostel P. Marie z let 1838 – 53 je jednou z prvních novogotických staveb tohoto typu v Čechách. Kostel sv. Jana Křtitele z přelomu 12. a 13. století v Nudvojovicích. Dominantní kostel sv. Matěje na Hruštici. Radnice původně renesanční z roku 1526 byla přestavěna novorenesančně roku 1894. Židovský hřbitov s nejstaršími náhrobky ze 17. století. Muzeum Českého ráje s mineralogickou, šperkařskou, historickou a národopisnou expozicí. Panoramatický obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou je největším obrazem Mikoláše Alše (8,5 x 10 m). Rodiště obrozenců Fortunáta Durycha (1738 – 1822) a Antonína Marka (1783 – 1877) i filozofa Jana Patočky (1907 – 77). Správa CHKO Český ráj. Galerie Granát.

Z náměstí Českého ráje vede naučná „Zámecká stezka“ na zámek Hrubý Rohozec. Prochází kolem Dlaskova statku – unikátní venkovská stavba v údolí řeky Jizery v Dolánkách u Turnova, typická ukázka roubené architektury jizerského typu z přelomu 18. a 19. století, národopisná expozice.

Valdštejn
Původně rodový hrad pánů z Valdštejna založený koncem 13. století na třech pískovcových skalách. Zpustl po požáru koncem 16. stol. Po stavovském povstání získal panství Albrecht z Valdštejna. Valdštejnové vybudovali na hradě počátkem 18. století barokní kapli sv. Jana Nepomuckého a unikátní sochařskou výzdobu mostů. Sv. Jan Křtitel na obraze na prvém nádvoří má mít podobu K. H. Máchy. V nově opraveném klasicistním hostinci pobýval hudební skladatel J. B. Foerster. Zříceniny původního hradu jsou doplněny romantickými dostavbami a malbami z 19. stol. Valdštejn je v majetku města Turnov.

Všeň
Obec s kostelem sv. Jakuba a Filipa. Místo dalekého výhledu.

Přepsáno z informačního letáku vydaného Městem Turnovem (Odbor cestovního ruchu).