Pěšky – Podkozákovskem

Posted on

Doporučená trasa z Kozákova do Turnova
Trasa č. 1
Kozákov – chata – čevená – Drábovna – skála s vytesanou světničkou (1 km) – červená – okraj Měsíčního údolí (1,5 km) – červená – Vesec (2,5 km) – červená – Fialník (3 km) – modrá – Rotštejn – skalní hrad (4,5 km) – žlutá – Průchody (5,5 km) – červená – odbočka ke Zdenčině skále (8 km) – červená – Záholice (9 km) – bílá cyklotrasa – Bělá (10 km) – žlutá – Podchloumecký mlýn (11 km) – žlutá – Turnov, náměstí (12,5 km).

Trasa č. 2
Lestkov, zastávka tur. autobusu – modrá – Dubecko (1 km) – zelená cyklotrasa – Dubecko, odbočka k rozhledně (1,5 km) – Na Špici (2,5 km) – zelená cyklotrasa – Rotštejn, osada (3 km) – žlutá – Rotštejn – skalní hrad (3,5 km).

 

Turistické zajímavosti:
Betlémské skály
Svrchnokřídové pískovce s kaňony, skalními okny a branami.

Drábovna
Skalní místnost na pískovcové stěně nad Měsíčním údolím na svahu Kozákova.

Dubecko
Kaplička, kamenná brána, rozhledna.

Klokočské skály
Skalní stěna ze svrchnokřídových pískovců. Průchody, skalní věže, rokle a soutěsky.

Kozákov
Výrazný vrchol Ještědsko-kozákovského hřbetu. V prvohorní vyvřelině melafyru nálezy drahých kamenů (achátů, jaspisů, chalcedonů…). V Radostné pod Kozákovem se nachází Votrubcům lom s brusírnou a expozicí broušených kamenů. Rozhledna. Riegrova chata KČT Semily z roku 1928. Paragliding.

Rotštejn
Zbytky skalního hrádku z přelomu 13. a 14. století. První zmínka o hradu je z roku 1318. Hrad byl z větší části dřevěný. Zpustl v 15. století. Zachovány skalní místnosti, černá kuchyně s komínem vytesaným do skály, cisterna a zbytky zdiva. V osadě je skalní kovárna a socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1718.

Turnov
Město založeno kolem roku 1250 sloučením vsí Turnova a Hruštice. Od 16. století tradice kamenářství a od 18. století výroba skelné kompozice. Šperkařská škola založena roku 1884. Původní gotický kostel sv. Mikuláše z poloviny 14. století byl zbarokizován roku 1722. Barokní klášterní kostel sv. Františka z Assisi z let 1651 – 55 byl empírově upraven roku 1822. Hřbitovní kostel P. Marie z let 1838 – 53 je jednou z prvních novogotických staveb tohoto typu v Čechách. Kostel sv. Jana Křtitele z přelomu 12. a 13. století v Nudvojovicích. Dominantní kostel sv. Matěje na Hruštici. Radnice původně renesanční z roku 1526 byla přestavěna novorenesančně roku 1894. Židovský hřbitov s nejstaršími náhrobky ze 17. století. Muzeum Českého ráje s mineralogickou, šperkařskou, historickou a národopisnou expozicí. Panoramatický obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou je největším obrazem Mikoláše Alše (8,5 x 10 m). Rodiště obrozenců Fortunáta Durycha (1738 – 1822) a Antonína Marka (1783 – 1877) i filozofa Jana Patočky (1907 – 77). Správa CHKO Český ráj. Galerie Granát.

Z náměstí Českého ráje vede naučná „Zámecká stezka“ na zámek Hrubý Rohozec. Prochází kolem Dlaskova statku – unikátní venkovská stavba v údolí řeky Jizery v Dolánkách u Turnova, typická ukázka roubené architektury jizerského typu z přelomu 18. a 19. století, národopisná expozice.

Zdenčina skála
Skalní vyhlídka z Betlémských skal do údolí Jizery.

Přepsáno z informačního letáku vydaného Městem Turnovem (Odbor cestovního ruchu).